BEVEZETÉS > BLOG > Hegymászás > A piac legjobb jégcsákányainak összehasonlítása 2024: Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine
 

A piac legjobb jégcsákányainak összehasonlítása 2024: Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine

2024.04.10 [15:15]
A piac legjobb jégcsákányainak összehasonlítása 2024: Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine

A jól ismert Petzl Nomic jégcsákány büszke tulajdonosa vagyok. Második éve nem hagyott cserben semmilyen jégen, minden újabb csáklyázás öröm volt. Egészen az idei szezonig, amikor jégmászótársam kapott olyan jégcsákányt, amelyeket sok Adamsport vásárló csodált, nevezetesen a Grivel Dark Machine-t. Az idei közös kihívásunk kapcsán e két rivális próbára indult, nem akárhol, hanem közvetlenül az európai jégmászók mekkájában, a Mont Blanc völgyeiben.

A jól ismert Petzl Nomic jégcsákány büszke tulajdonosa vagyok. Második éve nem hagyott cserben semmilyen jégen, minden újabb csáklyázás öröm volt. Egészen az idei szezonig, amikor jégmászótársam kapott olyan jégcsákányt, amelyeket sok Adamsport vásárló csodált, nevezetesen a Grivel Dark Machine-t. Az idei közös kihívásunk kapcsán e két rivális próbára indult, nem akárhol, hanem közvetlenül az európai jégmászók mekkájában, a Mont Blanc völgyeiben.

 

 

Petzl Nomic

 

585g-os súlyával főként a test közepére tökéletesen rögzíthető, a haladás ezzel a jégcsákánnyal precíz, még kevésbé erős egyéniségnek vagy "szelíd" jégmászónak is. A markolat mérete három fokozatban állítható, így a jégcsákány minden kézhez alkalmazkodik. A kalapács vagy lapát vásárlásának lehetősége valóban a legsokoldalúbbá teszi a piacon. De térjünk át magára a jégmászásra.

Nagyon kemény jégen a Nomic belevág és nem ereszt, nem pattog, szépen tart terhelés alatt és így önbizalmat ad a hegymászónak. A fej dőlésszögének változtatásakor sem volt gondom. Igaz, hogy egy egész napos kemény jégen való több hosszban mászás során én személy szerint a finom csípésként érzem a kezemben a jégcsákány súlyát, de itt ezt észre sem vettem volna, ha nem erre koncentrálok. A lágyabb délutáni jégen minden szó szerint ment, mint a karikacsapás.

A Nomic tökéletesen felépített markolattal rendelkezik, ami még magasabb pozíciókban is megfogható, így ha kisebb lejtőn kellett áthaladnom a jégen, akkor csak a jégcsákányt fogtam. Ahogy az Alpokban lenni szokott, itt-ott vegyes terepen is kell improvizálni, amiben a jégcsákány sem hagyott cserben, és bár PURE'ICE tüskéket szereltem fel, komolyabb hiányt nem tapasztaltam.

A Petz Nomic egy jégcsákány, amelynek valódi potenciálját csak a közepes jégbesorolásokból ismerheti fel.

 

Grivel Dark Machine

 

Szénszálas jégcsákány, gyönyörű esztétikával bír és mindössze 490g súlyú. Egy fegyver, amelyet évente kevesebbet gyártanak, mint ahányat szeretnénk. Amikor először néztem erre a szépségre, majdnem kicsordult a nyálam. Maga a jégcsákány nehéz, technikás, meredek jeges utakra készült. El tudom képzelni, hogy az olyan jégen, mint a Repentance WI6, ez a jégcsákány igazi csillagként tündököl majd.

A Dark Machine egyensúlya tökéletes. Már a Nomic-kal való első összehasonlításkor észrevehető a súlykülönbség. Ennek a jégcsákánynak a lengetése során jól látszik, hogyan játszott a Grivel gyár a hegyegyensúlysal, ami komolyan jó. Sajnos a fogantyú szélessége nem állítható, nekem nem okozott gondot, de elképzelhető, hogy XXL-es kezűeknek gondot okozhat. 90°-os, tökéletes állapotú (sem jég, sem kemény) jégszakasz megmászásakor azonnal világos volt számomra ennek a jégcsákánynak a célja.

Gyengébb kézlengésnél is, amikor a hegye meg volt terhelve, ez a jégcsákány tartott és nem kellett attól tartanom, hogy kicsúszik. Szintén érezhető különbség volt a Grivel Katana hegyek beszerelésénél, amit a Dark Machina vásárlásakor mindenképpen javaslok. Egy egész napos Grivel Dark eszközzel való mászás után komolyan éreztem a 100 grammal kevesebb súlyt a kezemben.

A kevert részekből nyilvánvaló volt, hogy a gyártó a múltban tisztán drytool fegyverek gyártására összpontosított. Bevallom, kicsit féltem, hogy megsérül a nyele, nem hiszem, hogy rosszabb lenne, mint a Nomic, de mászótársam is így érezte, és inkább szalaggal ragasztotta körül, amit ajánlok nektek. is. Ha nagyon kemény jégre mászol, akkor többet kell ütni a jégcsákányt, különben a jégcsákány egyszerűen felpattan. Tehát a súly megbosszulta magát, és sajnos nem én voltam az egyetlen, aki regisztrálta ezt a problémát.

A Dark Machine egyszerűen az a jégcsákány, amelyhez nyúl, ha meg akar mászni néhány technikailag igen nehéz projektet.

 

Összefoglalás

 

Ha évente csak párszor mászol rekreációs jégnehézséget, és Nomicra gondolsz, nem fogsz sok különbséget érezni. Fejben és mászómorálban segíthet, de nem annyira a pénztárcádon. :D

A Nomic ideális társ közepesen nehéz terpen, tátrai és alpesi keverékekhez. Ez egy (majdnem) univerzális jégcsákány, amit szinte mindenhol használhatsz, ami eszembe jut, remek egyensúly, jó ár és minőség, nem hiába mászik szinte minden hegymászó Nomickal.

Ha azonban már van otthon egy pár univerzális alpesi jégcsákányod, és egy nehéz drytool útvonalra koncentrálsz, vagy 5-ös vagy annál nehezebb jégprojektre, akkor a Grivel Dark Machinet választanám. Ez a jégcsákány nem csodaszer a problémáidra, de minden bizonnyal segíthet és megkönnyíti a hegymászási projekted meghódítását, legalábbis megtréfálja az agyadat, és a legtöbbünknek erre van szüksége.

 

 

Zuzana Rajčanová

 

Oszd meg a véleményed másokkal

...

Válasz hozzáadása a hozzászóláshoz:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljes (asztali) verzió